Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hypotheek oversluiten zonder boete?

Wat doe je als je nog steeds een hoge hypotheekrente betaalt? Dan sluit je de hypotheek over. Maar dan loop je wel aan tegen (hoge) boetes. Kun je die omzeilen?  

Huiseigenaren die in tijden met hoge hypotheekrentes voor zekerheid hebben gekozen, zitten mogelijk nu nog jaren vast aan de gekozen rentevast periode. En het vervelende is, dat je ook niet zomaar onder zo'n rentecontract uit kunt. Als de rentes waren gestegen had je immers ook recht gehad op de vastgelegde hypotheekrente.
Een rentevast periode is natuurlijk wel open te breken, maar het gaat je wel geld kosten.

Waar is de hoogte van de boeterente van afhankelijk?

Bepalende factoren zijn de hoogte van de rente en de vraag hoe lang je daar nog aan vast zit. Met de boeterente wil de bank de door het openbreken van de rentevast periode misgelopen inkomsten voor zichzelf compenseren. De vastgelegde hypotheekrente wordt daarom vergeleken met de huidige hypotheekrentes. En het verschil tussen die twee bepaalt het 'verlies' van de bank. 
Banken hebben verschillende methodes om de hoogte van de boeterente te berekenen. Daarom kan het verstandig zijn een 'offerte' van de bank toch maar even te laten controleren. Want het zijn complexe berekeningen waar fouten in kunnen sluipen.

Hoe sluit je over zonder een boeterente?

De bank rekent vrijwel altijd een boeterente bij het oversluiten door de zeer lage hypotheekrentes van dit moment. Maar er zijn twee uitzonderingen:

  1. Over het algemeen zal een bank geen boete berekenen bij verkoop van de woning
  2. Ook wanneer de bank, aan het einde van de rentevaste periode, met een nieuw voorstel komt, is doorgaans geen boete verschuldigd.

Je kunt dus eigenlijk alleen onder een boete uitkomen, door je huis te verkopen, of door het oversluiten uit te stellen tot de einddatum van de rentevast periode.

Plezierig

De verschillen tussen de diverse banken zijn in Nederland fors. Erg fors. Daardoor kan het zomaar zijn, dat jouw eigen bank je een verlengingsvoorstel doet dat volstrekt oninteressant is. En dan kan het oversluiten ineens grote voordelen opleveren. Zonder dat boete verschuldigd is. Het huis verkopen om onder de huidige rentevast periode uit te komen is waarschijnlijk een te drastische stap.

Is stapsgewijs overstappen een optie?

Bij het berekenen van de boeterente gaat de geldverstrekker niet een boete berekenen over het volledige hypotheekbedrag. Het deel dat je boetevrij mag aflossen op de hypotheek betaal je geen boeterente over. Vaak gaat het over een bedrag van 10 tot 20 procent van de hoofdsom van de hypotheek.
De politiek is de optie van het stapsgewijs oversluiten overigens aan het onderzoeken. Omdat je bijvoorbeeld 20% per jaar boetevrij mag aflossen zou het voordelen kunnen hebben door het oversluiten dan in 5 jaren te laten plaatsvinden. Ieder jaar een deel van 20%. De AFM (toezichthouder) is die opties aan het verkennen, en zal vervolgens de Tweede Kamer adviseren.

Met het mogelijk maken een hypotheek geleidelijk over te sluiten zullen de banken niet zo blij zijn. Want het zal wel ten koste van hun rendement gaan. Wij houden jou op de hoogte over de ontwikkelingen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 06-09-2018. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.