Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Stijgende huurprijzen

Een huis huren in plaats van kopen heeft voordelen, maar de stijgende huurprijzen is een groot nadeel. Wat kost een huurhuis over bijvoorbeeld 20 jaar?

Een huis kopen wordt steeds populairder ten nadele van het huren van een huis. Dit komt mede door de zeer lage hypotheekrente van dit moment. Je kunt nu de hypotheekrente tientallen jaren vastzetten tegen een extreem lage hypotheekrente. Alleen al door de werking van inflatie is een koophuis een goede investering. Zeker als je het afzet tegen de steeds maar stijgende huren.

Jaarlijks gaan de huren omhoog

Jaarlijks per 1 juli worden de huren verhoogd aan de hand van de inflatie plus een bepaald percentage. Voor sociale huurwoningen wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken jaarlijks een maximum vastgesteld. Huurhuizen die niet vallen onder de noemer sociale huurwoningen wordt geen maximum voor vastgesteld. Deze huurhuizen vallen in de zogenaamde vrije sector. 

Uitzondering 2021

Het maximale huurverhogingspercentage wordt voor 2021 op 0% gezet in de gereguleerde huursector. Voor huurders die een sociale woning huren betekent dit dat zij geen jaarlijkse huurverhoging krijgen, ook geen inkomensafhankelijke huurverhoging. Dit geldt tot 30 juni 2022.

Wat kost een huurhuis over 10 of 20 jaar?

De jaarlijkse huurverhogingen lijken in euro’s uitgedrukt maar klein, maar in de loop der jaren telt het behoorlijk aan. Het cumuleert ook nog, want de volgende huurverhoging wordt ook gerekend over de eerder doorgevoerde verhogingen. In een voorbeeld kunnen wij het effect duidelijk laten zien.

Voorbeeld

Je betaalt op dit moment een huur van 600 euro per maand voor een sociale huurwoning. De huurverhogingen die in de toekomst worden doorgevoerd zijn nog niet bekend. Voor de berekening gaan we uit van een beperkte verhoging van 2,25 procent. Hoe sterk stijgt de huur de komende jaren?

Na 10 verhogingen is de huur met meer dan 150 euro per maand gestegen. Na 20 jaren gaan het zelfs om een verhoging van 336 euro. Na dertig jaar bedraagt de huur 1.170 euro. Als we uit gaan van een jaarlijkse huurverhoging van 3 procent, betaal je over dertig jaar voor het huurhuis: 1.456 euro. Afhankelijk van het inkomen heb je recht op huurtoeslag, maar dat is in deze berekening niet meegenomen.

Een huis kopen is zo gek nog niet

Bij een kopen van een huis krijg je te maken met extra kosten. Je moet het pand bijvoorbeeld verzekeren, maar vooral de onderhoudskosten drukken op de schouders van huiseigenaren. Toch zijn dit maar kleine minpuntjes als je het vergelijkt met het grootste voordeel. De huur van een huurhuis verdubbeld waarschijnlijk ruim in 30 jaar tijd. Huiseigenaren betalen hun huis af in 30 jaar. Je vormt dus vermogen en je hypotheeklasten gaan na 30 jaar naar nul. Hierdoor vallen vrijwel alle nadelen van het kopen van een huis weg.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-04-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.