Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Waar moet je op letten als je gaat vliegen met een drone?

Jezelf registreren als dronepiloot

Ook kleine (speelgoed)drones vallen onder deze nieuwe regels. Is je drone lichter dan 250 gram en zonder camera, dan hoef je niks te doen. Is dat niet het geval, en heb je een drone die zwaarder is dan 250 gram en/of met een camera? Dan moet je jezelf via de RDW voor € 23 registeren als dronepiloot. Na de registratie ontvang je een exploitantnummer.

Europees drone certificaat halen

Naast het registreren van je drone moet je ook een Europees drone certificaat halen. Het Europees drone certificaat moet bestaan uit een basis bewijs A1/A3. Dit certificaat is noodzakelijk en kun je halen door een online cursus en toets te doen. Na de cursus moet je bij de RDW voor € 10 een vliegbewijs aanvragen.

Naast het A1/A3 certificaat kun je het Europees drone certificaat aanvullen met een A2 certificaat. Het A2 certificaat is ook te behalen via een online cursus en toets. Als je wilt vliegen met een drone die zwaarder is dan twee kilo vlak boven bijvoorbeeld een groep mensen, is ook dit certificaat verplicht. 

Zorg voor de juiste verzekering

Als je geregistreerd bent als dronepiloot met een Europees drone certificaat mag je jouw drone gaan gebruiken. Voordat je dat doet is het wel verstandig om je verzekering te checken. Een drone kan schade veroorzaken aan spullen van anderen, dus zorg dat je aansprakelijkheidsverzekering op orde is. Als je je aan de regels houdt die gelden voor het vliegen met een drone, en als je drone minder weegt dat 25 kilo zit je met de meeste verzekeringen goed. Check dit voor de zekerheid in de voorwaarden.

Mag ik overal vliegen?

Voordat je dan écht de lucht in kan met je drone is het belangrijk dat je weet waar je wel en juist niet mag vliegen. Bekijk de zoneringskaart voor de exacte plekken en vlieg niet in no-fly zones. Vlieg ook niet hoger dan 120 meter en vermijd ander luchtverkeer. Blijf weg van mensenmenigten en denk bij het maken van opnames aan de privacy regels. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-05-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.