Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wanneer is een auto total loss?

Deze term wordt gebruikt als herstel van de autoschade niet meer mogelijk is. Wanneer is een auto total loss en wat zijn de gevolgen?

Bij schade worden de herstelkosten uitgekeerd. Maar in sommige gevallen gaat de verzekeraar niet uit van de herstelkosten, maar van de dagwaarde van de auto. Dat is het geval als de auto total loss is verklaard. Wanneer is dat het geval?

Wanneer is een auto total loss?

Een auto is total loss na een ongeval als de dagwaarde lager is dan de kosten van herstel. De auto heeft bijvoorbeeld een dagwaarde van 2.000 euro en de herstelkosten van de schade komen uit op 2.500 euro. Dan wordt de schade afgewikkeld aan de hand van de dagwaarde. Er is in dat geval sprake van een economisch total loss. Daarnaast kan er ook sprake zijn van een technisch total loss. In dat geval is herstel niet meer mogelijk. De auto is bijvoorbeeld volledig ontwricht door de aanrijding.

Hoe wordt de dagwaarde van een auto vastgesteld?

Bij een total loss speelt de dagwaarde van de beschadigde auto dus een belangrijke rol. Het gaat natuurlijk om de waarde vóór het ongeval. Deze waarde stelt een expert vast op verzoek van de verzekeraar. Het is een inschatting van de ingeschakelde expert. De ene expert kan de dagwaarde bijvoorbeeld inschatten op 3.000 euro, terwijl een andere expert de waarde inschat op 3.500 euro. Als verzekeringsnemer kun je een eigen expert inschakelen. Soms worden de kosten van een zogenaamde contra-expert gedragen door de verzekeraar, maar niet altijd. Schakel pas na overleg een eigen expert in.

Wie betaalt de schade?

Na een ongeval waarbij jouw auto beschadigd is, kun je een claim neerleggen bij de eigen verzekeraar. Of jouw verzekeraar de schade ook vergoedt, is afhankelijk van hoe jouw auto verzekerd is. Met de WA casco autoverzekering keert de verzekeraar uit, ongeacht of de aansprakelijkheid bij jou of bij de tegenpartij ligt. Is de auto WA of WA beperkt casco verzekerd? Dan is het nog maar de vraag of je de schade uitgekeerd krijgt. De schade kun je bij ons melden. Wij stellen de verzekeraar op de hoogte en zorgen ervoor dat de verzekeraar de schade in behandeling neemt.

Bij oudere auto’s is er eerder sprake van een total loss. Dat komt door de relatief lage dagwaarde. Hierdoor kan het niet meer uit om een oudere auto nog WA casco te verzekeren. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-07-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.