Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Overwaarde - Wat kun je ermee doen?

Als de verkoopwaarde hoger is dan de hypotheekschuld op een huis, is er sprake van overwaarde. Dit bedrag krijg je uitgekeerd na de notariële overdracht aan de kopers van het huis. De overwaarde is na de verkoop vrij besteedbaar, maar bij aankoop van een ander huis kan het niet opnieuw investeren van de overwaarde wel fiscale gevolgen hebben.

Wat zijn de mogelijkheden met de gerealiseerde overwaarde?

Ga je na het verkopen van je huis voor een huurhuis? In dat geval kun je de overwaarde naar eigen inzicht besteden. Bij het kopen van een ander huis dien je de overwaarde te gebruiken voor het financieren van jouw volgende woning. Doe je dat niet? Dan is de betaalde hypotheekrente voor de nieuwe woning niet volledig aftrekbaar van het inkomen. Stel, je maakt een verkoopwinst van 50.000 euro. Je koopt een ander huis voor 250.000 euro. Je hebt maar recht op hypotheekrenteaftrek over een maximale hypotheekschuld van 200.000 euro.

Hoe wordt overwaarde belast?

De overwaarde krijg je overgemaakt door de notaris na de overdracht van het huis. Over het bedrag ben je geen belastingheffing verschuldigd. Wel telt het bedrag als vermogen mee. Spaartegoeden, een belegd kapitaal en andere vormen van vermogen ben je vermogensrendementsheffing over verschuldigd. In 2021 is het heffingvrije vermogen in box 3 verhoogd naar € 50.000 of € 100.000 met fiscaal partner. De belastingheffing is hoger als je een groter vermogen hebt. Op de website van de belastingdienst vind je de tarieven. De belasting wordt geheven over de hoogte van het vermogen op 1 januari. De heffing is procentueel een lage heffing, maar het is wel een jaarlijks terugkerende heffing.

Overwaarde gebruiken om te verbouwen

Je kunt ook van de overwaarde profiteren zonder te verkopen. Je kunt namelijk een tweede hypotheek op het huis vestigen. Eigenlijk kun je een tweede hypotheek zien als voorschot van een deel van de overwaarde. Met het kapitaal kun je die droomkeuken plaatsen of extra meters aan de woonkamer toevoegen met een uitbouw. De investering verhoogt de waarde van het huis, maar vaak is de investering groter dan de waardestijging. Dergelijke verbouwingen doe je voor het woongenot. Een dure verbouwing kan vaak niet uit bij verkoop van het huis op korte termijn.

Overwaarde maakt een duurder huis bereikbaar

Na de verkoop van je huis met een overwaarde, heb je weer meer te besteden voor het volgende koophuis. Overwaarde zorgt voor extra bestedingsruimte. Zo kan een koophuis dat eigenlijk te duur is toch bereikbaar worden.

Zodra je met pensioen gaat kun je de overwaarde gebruiken om leuke dingen mee te doen. Je verkoopt het huis bijvoorbeeld en je betrekt een goedkoop huurhuis of je koopt een goedkoper huis. Zie het als een effectieve manier om jouw pensioen mee aan te vullen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-08-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.