Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

BKR gegevens - Hoe zien ze eruit voor jou?

Leningen worden geregistreerd bij het BKR. Het wel of niet krijgen van een hypotheek is mede afhankelijk van de geregistreerde gegevens bij het BKR.

Voordat je een hypotheek kunt aanvragen, toetst de bank eerst jouw inkomen en je kredietwaardigheid. Dit doen ze in hun eigen belang, maar ook om overkreditering te voorkomen. Daar heeft namelijk niemand baat bij. Hierbij speelt een grote rol wat er al aan kredieten open staat. Daar kunnen ze eenvoudig achter komen door jouw gegevens op te vragen bij het BKR.

Wat staat er geregistreerd bij het BKR?

Veel mensen denken dat ze niets geregistreerd hebben bij het BKR omdat ze geen schulden hebben. Toch hebben de meeste Nederlanders meerdere leningen op naam staan. Een lening is namelijk ook een uitgestelde lening of de mogelijkheid om rood te staan. Dit maakt jou mogelijk nauwelijks minder kredietwaardig, maar deze gegevens worden wel meegenomen bij het bepalen of je een hypotheek krijgt ja of nee. Wist je dat zelfs private lease zorgt voor een registratie bij het BKR? Van het maandbedrag wordt 65 procent als lening gezien.

Wanneer ontstaat er een probleem?

Na beëindiging van een lening blijven de gegevens vijf jaar zichtbaar bij het BKR. Zolang er geen achterstanden op deze leningen aangetekend zijn, is dat geen probleem. Achterstanden in betaling worden aangetekend bij het BKR na een betalingsachterstand van meer dan twee maanden. Zodra ze op je naam staan, vormen ze een probleem. Bij het aanvragen van een lening zoals een hypotheek, kun je door de negatieve codering afgewezen worden.

Hoe krijg je een negatieve registratie van jouw naam af?

De organisatie die de negatieve registratie heeft verzorgd, kan het ook weer verwijderen. Achterstanden alsnog betalen zal niet de oplossing zijn. Maar een negatieve registratie kan ook een foutje zijn. Je komt in een lastige situatie terecht als je van mening bent dat de registratie onterecht is, maar de organisatie die het aan het BKR doorgegeven heeft wil het niet corrigeren. In dat geval kun je het voorleggen aan de geschillencommissie. Hierin zitten deskundigen die onpartijdig zijn. Zij kunnen ervoor zorgen dat de negatieve registratie alsnog wordt verwijderd.

Hoe vraag je jouw BKR gegevens op?

Je kunt jouw gegevens opvragen bij het BKR. Hiervoor wordt jou 9,95 euro in rekening gebracht. Je vraagt jouw gegevens op via de website van het BKR.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-10-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.