Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe gevaarlijk is eigenlijk onderverzekering?

In de opstalverzekering en de inboedelverzekering kom je de term onderverzekering vaak tegen. Wat houdt het eigenlijk in en hoe kun je het voorkomen?

Bij het verzekeren is het belangrijk om verzekeringen goed af te stemmen op de risico’s. Je wilt niet teveel betalen, dus wil je je niet te ruim verzekeren. Maar wat nou wanneer je te weinig verzekert. Wat gebeurt er dan? 
Je hebt jouw huis bijvoorbeeld verzekerd voor een herbouwwaarde van 175.000 euro, maar bij brand blijkt de werkelijke herbouwwaarde 225.000 euro te zijn. Er is dan sprake van 'onderverzekering'. Maar hoe erg is dat? 

Hoe voorkom je onderverzekering in de inboedelverzekering?

Je kunt onmogelijk exact bepalen wat de waarde van jouw inboedel is. Dit kun je alleen maar schatten. Maar het nadeel van het schatten is dat je er flink naast kunt zitten. Dit kun je voorkomen door het invullen van een inboedelwaardemeter. Aan de hand van een aantal vragen over onder andere de gezinssamenstelling, het inkomen en de leeftijd van de hoofdkostwinner wordt een verzekerd bedrag geadviseerd door de verzekeraar. Bij schade is er door deze manier van bepalen geen sprake van onderverzekering.

Voorkomen van onderverzekering in de opstalverzekering

Ook voor het bepalen van het verzekerd bedrag in de opstalverzekering kun je een schatting maken, maar dat is wel erg tricky. Voor het inschatten van de herbouwwaarde heb je namelijk kennis van zaken nodig. Je kunt hiervoor een taxateur inschakelen, maar het kan ook goedkoper. Ook hiervoor hanteren verzekeraars een systeem om aan de hand van een aantal vragen de herbouwwaarde ongeveer te bepalen. Deze zogenaamde herbouwwaardemeter vul je samen met jouw adviseur in. En ook dan is er geen sprake (meer) van onderverzekering. 

Maar wat nou wanneer je toch te weinig verzekerd hebt?

Een te laag verzekerd bedrag heeft invloed op de uitkering.
Laten we een voorbeeld nemen. Jouw inboedel is bijvoorbeeld verzekerd voor 30.000 euro. Door een omvallende kaars ontstaat er brand in jouw slaapkamer. De schade aan jouw bed, gordijnen en kleding bedraagt 1.000 euro. En dus verwacht je een uitkering van 1.000 euro van de verzekeraar.
Er komt een expert en deze krijgt van de verzekeraar ook de opdracht mee om de waarde van de totale inboedel vast te stellen. De waarde van de inboedel schat hij op 40.000 euro, en dan is er dus 10.000 euro te weinig verzekerd. 25% te weinig dus. Ofwel er is dus sprake van onderverzekering. De verzekeraar keert geen 1.000 euro uit, maar 30.000/40.000 = 0,75 x 1.000 euro = 750 euro.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 31-12-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.