Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

De gevolgen van een private lease op de leencapaciteit

Private lease kan het kopen van een huis onmogelijk maken. Een hypotheek afsluiten wordt namelijk lastiger.

Private lease wordt steeds populairder, maar wat is de invloed op jouw leencapaciteit als je een hypotheek nodig hebt? Leasen kan een koophuis uitsluiten.

Private lease heeft voordelen, maar met plannen om een huis te kopen kun je er beter niet aan beginnen. Een goedkope auto leasen kan de maximale hypotheek met tienduizenden euro’s verlagen. Een middenklasse auto kan je al meer dan 50.000 euro aan leencapaciteit kosten. Houd er rekening mee dat private lease deels wordt gezien als een lening.

Strengere regels in 2022

Ten opzichte van 2021 worden de regels in 2022 aanzienlijk strenger. De regel was voorheen, dat voor het berekenen van de maximaal haalbare hypotheek rekening werd gehouden met 65 procent van het bedrag dat je aan private lease betaalt. Per 1 april 2022 neemt dat toe naar 100 procent. Bij een gelijk inkomen kun je straks dus minder lenen. Afhankelijk van meerdere factoren kun je mogelijk wel 40.000 of zelfs ruim 50.000 euro minder aan hypotheek krijgen.

Is het tussentijds openbreken van het contract een optie?

Als je kiest voor een contract voor 5 jaar zijn de maandlasten lager in vergelijking met een contract voor 4 jaar. Logisch dus dat er consequenties zitten aan het tussentijds openbreken van het contract. Het leasebedrijf heeft een boetebeding opgenomen om tussentijds opzeggen te ontmoedigen. De kosten en de misgelopen inkomsten zullen op jou verhaald worden. Hierbij kun je denken aan een afkoopsom ter hoogte van de handelswaarde minus de boekwaarde. Ook kan er nog een naheffing plaatsvinden omdat de maandbedragen te laag waren uitgaande van een kortere looptijd. Kijk voordat je een contract afsluit dus goed naar de consequenties van het vroegtijdig openbreken. En anders helpen we je daar wel even bij.

Is een koophuis toch nog haalbaar?

Een private leasecontract maakt een koophuis niet per definitie onmogelijk. Maar het heeft wel gevolgen voor de maximale hypotheek. Als het contract toch in de weg zit, zullen we voor je naar andere oplossingen moeten gaan zoeken. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-02-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.