Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Pas op voor identiteitsfraude

Het slachtoffer worden van identiteitsfraude wil je echt niet. Hoe kun je dat voorkomen?

Bedrijven en instellingen vragen om verschillende redenen om een kopie van je identiteitsbewijs. Hoe voorkom je dat daarmee fraude kan worden gepleegd? 

Met jouw identiteitsbewijs in de hand kunnen criminelen jouw identiteit stelen of op een andere manier misbruik maken van het fysieke of digitale document. Met een paar tips kun je de kans op misbruik van jouw identiteit voorkomen. De Rijksoverheid heeft een app geïntroduceerd waar je ook baat bij kunt hebben. Laten we beginnen met de gouden regels over hoe je met jouw identiteit om gaat.

Jouw identiteitskaart is een zeer belangrijk document

Een identiteitskaart of een paspoort is een zeer gewild document voor criminelen. Hiermee kunnen ze onder jouw naam bijvoorbeeld een loods huren voor het onderbrengen van een hennepkwekerij. De documenten zijn op zich gelukkig moeilijk te vervalsen, maar criminelen zitten niet voor één gat gevangen. En dus verkopen ze een gestolen paspoort simpelweg aan iemand die op jou lijkt. Alle reden dus om daar heel voorzichtig mee om te gaan. 

Zelfs met een foto van jouw identiteitsbewijs kunnen ze al veel

Natuurlijk ben je heel voorzichtig met jouw identiteitskaarten, maar denk ook aan het goed beveiligen van telefoons  en computers. Want wie al eens een keer een kopie heeft gemaakt van zijn paspoort, heeft die waarschijnlijk nog steeds op zijn telefoon opgeslagen staan. Of in een emailbox.
Precies daarom wordt aangeraden gebruik te maken van 'sterke' wachtwoorden. Maar beter is het om foto’s van jouw identiteitsbewijs gelijk weer van jouw telefoon, of jouw emailbox te verwijderen.

Geef liever geen kopie af van jouw identiteitsbewijs

Oplichters proberen ook wel eens mensen online te ‘dwingen’ om een kopie op te sturen. Bijvoorbeeld bij een online aankoop. Het is een populaire manier van criminelen om aan jouw identiteit te komen. Ze sturen jou bijvoorbeeld alvast het gekochte product en je betaalt pas bij ontvangst, maar als extra zekerheid willen ze een kopie van jouw identiteitskaart. Trap hier niet in.

Moet je toch een kopie verstrekken? Gebruik de KopieID app

Als het dan toch moet, beveilig jouw kopie dan. Met de KopieID app van de Rijksoverheid kun je een foto maken en vervolgens jouw BSN-nummer doorstrepen. Deze hoeven ze namelijk niet te hebben. Ook wordt de kopie voor fraude onbruikbaar gemaakt. Er komt een watermerk over de foto met daarop in tekst voor wie de kopie bedoeld is, waar de kopie voor mag worden gebruikt en de datum van het verstrekken van de kopie. Op deze manier kunnen anderen niets met de kopie. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-02-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.