Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat mag een AOV kosten?

Wat mag een arbeidsongeschiktheidsverzekering maximaal kosten? Waar ligt de grens voor zzp’ers?

Je verzekert het risico van arbeidsongeschikt het liefst zo goedkoop mogelijk. Wat mag de verzekering kosten volgens de zzp’ers zelf? En hoe redelijk is dat?

Zzp Barometer heeft onderzocht hoe zzp’ers over de AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) denken. Meer zzp’ers staan open voor een AOV. Een kwart van de zzp’ers gaf aan zich te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Slechts 38 procent van de zelfstandigen heeft een AOV, maar van de niet verzekerden overweegt dus maar een kwart de noodzakelijke verzekering.

Wat hebben zzp’ers over voor een AOV?

Wat is een redelijke prijs voor een AOV? Uit deze vraag bleek dat onverzekerden tot 81 euro per maand redelijk vonden. Dit is natuurlijk een erg laag bedrag om best wel een groot risico te verzekeren. De AOV keert namelijk uit bij arbeidsongeschiktheid van de ondernemer. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid mogelijk zelfs tot de pensioendatum. De wel verzekerde zzp’ers waren realistischer. Zij vonden maximaal 231 euro per maand redelijk. Over alle zzp’ers gerekend komt het gemiddelde uit op een bedrag van 144 euro per maand.

De noodzaak van andere verzekeringen wordt beter ingeschat

Een aansprakelijkheidsverzekering is ook een verzekering waar een ondernemer niet zonder kan. Dat wordt door de zzp’ers redelijk goed ingeschat. Ongeveer 70 procent van de ondervraagden had deze verzekering. Ook een overlijdensrisicoverzekering hebben de meeste zzp’ers, namelijk 60 procent van de ondervraagden. Het verschil tussen deze verzekeringen en de AOV is natuurlijk wel deels te verklaren. De AOV is namelijk gemiddeld duurder dan deze twee verzekeringen. Helaas maakt dat de AOV niet minder noodzakelijk. Bij arbeidsongeschiktheid kan het inkomen zonder een AOV in één keer naar nul zakken.

De premie van de AOV is aftrekbaar

De AOV is geen goedkope verzekering, maar het feit dat de premie aftrekbaar is, maakt de financiële druk wel iets minder. Afhankelijk van de hoogte van het inkomen betaalt de verzekeraar tot ongeveer de helft van de premie mee. Houd er wel rekening mee dat over de uitkering weer een heffing plaatsvindt. Je verzekert dus het bruto inkomen.

Komt het verzekeren financieel niet uit? Kies een beperktere dekking!

Van het zuurverdiende inkomen een paar honderd euro afstaan komt niet goed uit voor alle zzp’ers. Dus is de beslissing om niet te verzekeren snel gemaakt. Maar er is ook nog een middenweg. Eerst kiezen voor een beperktere dekking drukt de premie. Bij het intreden van arbeidsongeschiktheid volgt er wel een uitkering, maar bijvoorbeeld pas na een wachttijd van een paar maanden. Op deze manier is het grootste risico (blijvende arbeidsongeschiktheid) wel verzekerd en blijft de premie laag. Het is niet ideaal, maar wel beter dan niets regelen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.