Hoe mogen we je helpen?

Kan ik een hypotheek meeverhuizen?

Heb je een meeverhuisbare hypotheek? Neem je deze ook echt mee naar de volgende koopwoning?

Bij het afsluiten van een hypotheek met een lange rentevaste periode kiezen voor een meeverhuisbare hypotheek is slim. Hoe zit het met een duurder huis? 

Huizenkopers kiezen door de lage hypotheekrentes graag voor een langere rentevaste periode. Voor deze zekerheid betaal je iets meer, maar je hebt wel voor een lange periode van bijvoorbeeld 20 jaar zekerheid. Maar blijf je wel twintig jaar in hetzelfde huis wonen? Met een meeverhuisbare hypotheek kun je de huidige hypotheek meenemen naar een volgende koopwoning, maar hoe zit het als de volgende woning duurder is?

Kun je jouw hypotheek meenemen naar een duurdere woning?

Ja, dat kan in de meeste gevallen! Voor het hogere bedrag sluit je een nieuwe hypotheek af. De hypotheekrente voor dit deel is afhankelijk van de dan geldende rentestand. Bij een gestegen hypotheekrente profiteer je dus van de hypotheek uit de oude woning en voor het meerdere ben je mogelijk wel duurder uit.

Wat is het voordeel van een meeverhuisbare hypotheek?

De hypotheekrentes zijn nu zeer laag. Als je over tien jaar een ander huis koopt is het goed mogelijk dat de hypotheekrentes dan weer veel hoger zijn. Stel, de rentevaste periode in de huidige hypotheek is in het verleden voor twintig jaren vastgezet. Voor het financieren van de nieuwe woning kun je dus nog tien jaren profiteren van de lagere rente in de huidige hypotheek.

Is het meenemen van de oude hypotheek altijd verstandig?

Nee, dat is het niet. Er zijn meerdere redenen om een oude hypotheek niet mee te nemen naar de volgende woning. Goede redenen zijn:

  • De oude hypotheek is niet mee te verhuizen, niet bij alle hypotheken is dat namelijk mogelijk
  • In de oude hypotheek is de hypotheekrente hoger en hierdoor is het niet interessant
  • In een nieuwe hypotheek heb je betere voorwaarden

Het is nog maar de vraag of het in de toekomst verstandig is om de oude hypotheek mee te nemen, maar toch kun je beter kiezen voor een meeverhuisbare hypotheek. Dan heb je in de toekomst in ieder geval de keuze.

De overwaarde in de oude woning gebruiken voor de nieuwe duurdere woning

De overwaarde meenemen naar de volgende koopwoning wordt gestimuleerd. Het niet opnieuw investeren van de overwaarde zorgt er namelijk voor dat een deel van de betaalde hypotheekrente voor de nieuwe woning niet aftrekbaar is van het inkomen. Je verliest dus de hypotheekrenteaftrek voor een deel van de nieuwe hypotheek.

Laat je goed adviseren over het wel of niet meenemen van de oude hypotheek. Of het slim is moet je namelijk niet volledig af laten hangen van de hoogte van de hypotheekrente. De voorwaarden zijn ook een belangrijk onderdeel.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-04-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Home