Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Een persoonlijke lening of een tweede hypotheek voor een verbouwing?

Wat is verstandiger als je wil gaan verbouwen, een persoonlijke lening of een tweede hypotheek?

Het afsluiten van een tweede hypotheek voor een verbouwing heeft een groot nadeel. Je maakt hoge kosten. Kan dat niet anders? En is dat verstandig?

Wil je jouw huis moderniseren of wil je extra vierkante meters erbij? Je kunt het betalen met spaargeld, maar je kunt het benodigde kapitaal ook lenen in een tweede hypotheek of een persoonlijke lening. De betaalde rente over deze lening is (onder voorwaarden) aftrekbaar van de belasting. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat je het geleende bedrag aantoonbaar hebt gebruikt voor de verbouwing van de eigen woning.

Kiezen voor een persoonlijke lening geeft toch hogere maandlasten?

De rente voor hypotheken is momenteel laag. Dat geldt dus ook voor een tweede hypotheek. De rente voor een persoonlijke lening ligt een stuk hoger. Een tweede hypotheek kan voor de helft van het bedrag of voor zelfs nog minder. Maar dat wil nog niet zeggen dat een persoonlijke lening geen goede keuze is. Bij een relatief gering bedrag is een persoonlijke lening namelijk goedkoper dan een tweede hypotheek. Voor een tweede hypotheek moet je namelijk hoge kosten maken. Je betaalt namelijk advies- en bemiddelingskosten en je moet (soms) ook nog naar de notaris. Bij een verbouwing van maar een aantal duizenden euro’s is een persoonlijke lening een goed alternatief.

Wat zijn de nadelen van een persoonlijke lening?

Een hypotheek los je af in maximaal 30 jaren. Een persoonlijke lening moet sneller afbetaald worden. Dit zorgt ervoor dat de vaste lasten van een persoonlijke lening veel hoger liggen. Snel aflossen is gunstig, maar je moet gedurende de looptijd van de lening wel hoge lasten dragen. Een persoonlijke lening wordt geregistreerd bij het BKR. Deze registratie kan ervoor zorgen dat je geen andere leningen meer kunt afsluiten. Geldverstrekkers verstrekken ook moeilijker geld met een persoonlijke lening. Met een flinke overwaarde in het huis kun je bijvoorbeeld 30.000 euro lenen. Voor een persoonlijke lening van een dergelijk bedrag worden er zwaardere eisen gesteld.

Welke financieringsvorm is de beste keuze?

Voor een flinke verbouwing van bijvoorbeeld 50.000 euro zul je uitkomen op een tweede hypotheek. Voor een verbouwing van 10.000 euro zul je eerder uitkomen bij een persoonlijke lening. Voor een dergelijk laag bedrag moet je bij een tweede hypotheek naar verhouding  te hoge kosten betalen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.