Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Lost een hypotheekvrij huis een pensioentekort op?

Met een hypotheekvrij huis heb je een leuke spaarpot, maar je wóónt wel in jouw spaarpot. Kun je een pensioentekort opvangen met een hypotheekvrij huis?

Het ideale pensioen van 70 procent van het laatstverdiende loon is een utopie. Door diverse oorzaken gaan de meeste werknemers en ondernemers dit ideaal niet bereiken. Zelf extra sparen is een optie of je betaalt gewoon jouw huis af. Met een hypotheekvrij huis heb je ook een vermogen van misschien wel een paar ton opgebouwd. Helaas klinkt het idealer dan het is. Geld dat in stenen zit, zit namelijk niet in jouw portemonnee.

Hoeveel pensioen krijg je?

Weet je waar je recht op hebt vanaf jouw pensioendatum? Alle Nederlanders hebben recht op een AOW-uitkering, maar daarmee kun je niet riant leven. De meeste werknemers bouwen via de werkgever een aanvullend pensioen op. De verschillen in kwaliteit van pensioenregelingen zijn groot. Het hebben van een pensioenregeling wil dus nog niet zeggen dat alles goed geregeld is voor na jouw pensionering. Heb je in het verleden ook nog andere werkgevers gehad? Misschien is daar ook nog een recht op pensioen opgebouwd. Je kunt inzicht krijgen in alles wat er opgebouwd is via Mijnpensoenoverzicht.nl.

Is het pensioeninkomen naar wens?

Ben je tevreden met het bedrag dat je jaarlijks uitgekeerd krijgt na jouw pensionering? Houd er wel rekening mee dat de euro van nu over 10 of 20 jaar veel minder waard is. De inflatie moet je dus ook rekening mee houden. Wat de inflatie wordt de komende decennia kun je alleen maar naar gissen, maar houd er in ieder geval rekening mee.

Wordt de hypotheek afbetaald gedurende de looptijd?

De hypotheekvormen die nu het meest afgesloten worden zorgen voor een volledige aflossing op de einddatum. Maar veel huiseigenaren hebben nog een aflossingsvrije hypotheek. Deze schuld wordt pas afbetaald bij het verkopen van het huis. Na pensionering blijft de hypotheekrente dus verschuldigd.

Lost een afbetaald huis een pensioentekort op?

Nee, helaas zal dat in de praktijk vaak niet werken. Een hypotheekvrij huis zit een vermogen in, maar zolang je het huis niet verkoopt zit het geld vast. Je kunt weer een lening afsluiten met het huis als onderpand, maar dan loop je tegen andere problemen aan. Met een pensioentekort is het nog maar de vraag of een geldverstrekker jou het geld leent en je kunt maar een deel van de overwaarde op die manier uit het huis halen. Eventueel kun je het huis wel verkopen en weer goedkoop een ander huis kopen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-12-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.