Hoe mogen we je helpen?

Wordt jouw aflossingsvrije hypotheek een probleem voor je nabestaanden?

De aflossingsvrije hypotheek wordt na overlijden van de huiseigenaren het probleem van de kinderen. Voorkom dat je je kinderen opzadelt met een probleem door er nu alvast goed over na te denken.

Een aflossingsvrije hypotheek op het huis is niet altijd problematisch, maar kunnen de kinderen de schuld na jouw overlijden dragen? Of toch maar aflossen?

De aflossingsvrije hypotheek was in het verleden populair door de lage maandlasten. Je lost niet af, dus de maandlasten over dit deel van de hypotheek zijn laag. Maar ook de aflossingsvrije hypotheek moet een keer afbetaald worden, al kan dat natuurlijk ook pas na verkoop van het huis.
Maar bij overlijden van de huiseigenaren wordt de aflossingsvrije hypotheek dan wel het probleem voor de kinderen. Is de aflossingsvrije hypotheek ook nog betaalbaar voor de kinderen?

Hoe hoog is de aflossingsvrije hypotheek?

Op een huis met een verkoopwaarde van 300.000 euro hoeft een aflossingsvrije hypotheek van 100.000 euro niet te zorgen voor financiële problemen bij de kinderen. Het huis kan namelijk verkocht worden met een flinke overwaarde.
Maar als het huis een veel lagere waarde heeft, kan de aflossingsvrije hypotheek voor de kinderen wel een groot probleem vormen. Houd hier ook rekening mee in de overweging wat je met de aflossingsvrije hypotheek doet. Want in de toekomst kan de hypotheekrente sterk stijgen en dan kan een naar verhouding kleine hypotheekschuld toch zorgen voor hoge maandlasten.

Alsnog een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

Het probleem kun je deels ondervangen met een overlijdensrisicoverzekering. Bij jouw overlijden kunnen de kinderen de uitkering dan gebruiken voor het betalen van de kosten en de hypotheeklasten. En met de uitkering hebben ze ook nog eens financieel de ruimte om het huis in alle rust te verkopen.
Maar een overlijdensrisicoverzekering is niet altijd de oplossing. De verzekering keert namelijk alleen maar uit bij overlijden voor de einddatum. En overlijdensrisicoverzekeringen kennen vaak een maximale eindleeftijd van 75 of 80 jaar. Bij overlijden na de einddatum van de verzekering, blijft het betalingsprobleem voor de kinderen dus gewoon bestaan.  

Zorg in ieder geval voor een financiële buffer

Een erfenis die volledig bestaat uit een eigen woning kan voor problemen zorgen. Ook als er overwaarde in het huis zit moeten de nabestaanden wel in staat zijn om de woonlasten op te vangen tot het huis verkocht is.
Daarbij is over de overwaarde van het huis waarschijnlijk ook nog erfbelasting verschuldigd. De Belastingdienst geeft nabestaanden tot acht maanden na het overlijden de tijd om de aangifte erfbelasting in te dienen. Daarna duurt het nog wel een paar maanden tot de aanslag van de Belastingdienst ook binnen is.

Hoe dan ook is het goed echt even na te gaan of op dat terrein alsnog maatregelen genomen moeten worden. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-01-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Meer Keuzes
Home