Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Schade door een ander – Wie betaalt het?

Bij schade aan je huis of auto claim je op de autoverzekering of de woonhuisverzekering, of niet?

Het huis van de buren vliegt in de brand en ook jouw huis raakt beschadigd. Wie betaalt? Jouw buren of toch jouw verzekeraar? 

Door een kortsluiting in de wasmachine ontstaat er brand in jouw huis. In principe kun je zeggen dat de fabrikant van de wasmachine de schuldige is van de schade. De brand ontstaat namelijk door een gebrek aan de wasmachine. Gelukkig hoef jij je daar niet druk over te maken. De schade aan het huis claim je op de woonhuisverzekering (bij een huurhuis dien je de schade in bij de verhuurder). Schade aan de spullen in jouw huis zijn tegen brand verzekerd in de inboedelverzekering. 

Wie verantwoordelijk is betaalt de schade

In Nederland heerst een claimcultuur. Wie aansprakelijk is voor de schade draagt de schade. Een dakpan waait van jouw huis en valt op de auto van een toevallige passant. Het slachtoffer kan de eigenaar van het huis aansprakelijk stellen voor de schade. Huurders van een huis sturen een dergelijke claim door naar de verhuurder van een huis. Huiseigenaren zijn hiervoor verzekerd met de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Op een veroorzaker van een schade rust in principe de verplichting om de herstelkosten te vergoeden. Met de juiste verzekeringen kun je dit probleem indammen.

Wanneer claim je bij de verzekeraar?

Bij schade aan jouw huis of auto kun je een vordering neerleggen bij de verzekeraar. Natuurlijk moet het wel verzekerd zijn. Met een autoverzekering met alleen maar de dekking tegen de wettelijke aansprakelijkheid (WA) hoef je niet bij de verzekeraar aan te kloppen voor schade aan de eigen auto. Brandschade aan jouw huis is verzekerd in de woonhuisverzekering. Ook als bijvoorbeeld duidelijk is dat de schade is ontstaan door brand bij de buren. In sommige gevallen kan jouw verzekeraar de uitgekeerde schade weer verhalen op anderen, maar dat is niet jouw probleem. Bij een niet verzekerde schade aan jouw huis kun je geen beroep doen op de woonhuisverzekering. Eventueel wel op de rechtsbijstandsverzekering voor juridische hulp.

Schade aan de auto veroorzaakt door een onbekende dader

Ook bij schade door een onbekende dader kun je een beroep doen op de autoverzekering. De claim gaat wel ten laste van de opgebouwde schadevrije jaren. Als de schade niet verzekerd is, kun je onder voorwaarden een vordering indienen bij het Waarborgfonds. Het moet wel gaan om een schade veroorzaakt door een motorrijtuig. Een schade veroorzaakt door een fietser of een winkelkarretje kun je dus niet indienen.

Een verhaalde schade kost je geen schadevrije jaren

Het claimen op de autoverzekering kost je soms schadevrije jaren, maar niet voor een verhaalde schade. In dat geval houd je de opgebouwde schadevrije jaren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-03-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.