Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Geen afbetaalde eigen woning? Dan een riant pensioen!

Voor huiseigenaren met een pensioentekort kunnen de gevolgen te overzien zijn.

Eigenaren van een huis kunnen door de opgebouwde overwaarde minder last hebben van een pensioentekort in vergelijking met huurders. Waar wordt dit door veroorzaakt?

Door stijgende huizenprijzen en door aflossen van de hypotheek ontstaat een overwaarde in een eigen huis. Op langere termijn gerekend kan de eigen woning een pensioentekort deels opheffen. Deze twee zaken lijken niets met elkaar te maken te hebben, maar het tegendeel kan waar zijn.

Alleen een AOW-uitkering is maar karig

Via een pensioenregeling kun je een aanvulling op de AOW-uitkering opbouwen. De AOW bedraagt maar een percentage van het minimumloon. Een aanvulling zal voor de meeste gepensioneerden noodzakelijk zijn. Rond moeten komen van een AOW-uitkering biedt geen ruimte om leuke dingen te doen. De meeste mensen zullen er ook gewoon niet van rond kunnen komen door te hoge maandlasten. Daarom bouwen de meeste werknemers ook een aanvullend pensioen op. Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat het inkomen na pensionering hoog genoeg is. Veel Nederlanders hebben namelijk een pensioentekort.

Door lage maandlasten heb je minder inkomen nodig

Een pensioentekort kun je aanvullen, maar je kunt ook zorgen voor de laagst mogelijke maandlasten. De hypotheek aflossen voor de pensioendatum zal al financiële ademruimte geven. Op deze manier kun je een groot pensioentekort niet oplossen, maar je kunt het probleem wel verkleinen. Reken maar eens uit hoeveel het jou zal schelen als je geen hypotheekrente en aflossing meer hoeft te betalen.

Los je de hypotheek volledig af voor de einddatum?

Veel huiseigenaren hebben geen volledig afbetaalde eigen woning op de einddatum van de hypotheek. Dat wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat een deel van de hypotheek aflossingsvrij is. In nieuwe hypotheken die sinds 2013 afgesloten zijn, zit meestal wel een volledige aflossing van de hypotheek ingebouwd. Wij kunnen voor jou uitzoeken hoe het zit met jouw hypotheek en wat er op de pensioendatum nog aan hypotheekschuld resteert.

Hoe bouw ik een aanvulling op mijn pensioen op?

Bij een groot pensioentekort heeft het snijden in de vaste lasten waarschijnlijk te weinig effect. Hiermee vang je het tekort namelijk niet op. Je kunt een lijfrentekapitaal opbouwen via bijvoorbeeld banksparen. De storting kun je aftrekken van het inkomen. Met het opgebouwde vermogen kun je per de pensioendatum een periodieke aanvulling op de AOW aankopen. De uitkeringen worden weer belast. Door een lager inkomen per jaar na pensionering, kun je een fiscaal voordeel realiseren.

Vergeet de eigen woning dus niet bij het inzichtelijk maken van jouw financiële situatie na jouw pensionering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-05-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.