Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 024-32132132
  • info@dossiernet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Ziekteverzuim verlagen door goed kantoormeubilair

Een juiste werkhouding kan onder andere rugklachten voorkomen. Werkgevers hebben hier ook baat bij.

Voor werkgevers zorgt verzuim voor een grote kostenpost. Het langere verzuim is soms te voorkomen met goed meubilair. Investeer dus in ergonomie.

Uit onderzoek van Liantis blijkt dat werknemers die uitvallen door nek-, schouder en rugklachten gemiddeld 21,5 dagen ziek thuis blijven. Dat is ook te verklaren, want de klachten zijn vaak ontstaan door het werk, dus doorwerken is geen optie. Het is belangrijk om deze klachten te voorkomen. In bijna de helft van de gevallen waren de klachten te voorkomen met het juiste meubilair. Goed meubilair is kostbaar, maar een werknemer die 21,5 dagen ziek thuis zit kost een werkgever mogelijk ook duizenden euro’s.

Wat zijn de meest voorkomende klachten?

Het onderzoek is verricht onder 2.000 personen die door arbeidsongeschiktheid zijn getroffen. De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn rugklachten gevolgd door last van de schouders en als derde nekklachten. Al deze klachten kunnen ontstaan door een slechte zithouding. Het is voor werkgevers dus belangrijk om hier aandacht voor te hebben. Verzuim zorgt niet alleen voor hoge kosten, maar komt de productiviteit ook niet ten goede.

Door het thuiswerken moet er ook aandacht zijn voor de voorzieningen thuis

Veel werknemers werken regelmatig (gedeeltelijk) thuis. Het gaat nu dus niet meer alleen om het kantoormeubilair. Er moet ook aandacht zijn voor de kwaliteit van de thuiswerkplek. Dit werkt kostenverhogend voor werkgevers, want er moeten twee werkplekken ingericht worden. Door het vele thuiswerken kunnen werkgevers overstappen naar minder werkplekken op kantoor, maar de kosten blijven natuurlijk hoog. 

Het gaat niet alleen maar om de juiste meubels

Ook moet er aandacht zijn voor de bewustwording van de werknemers. De juiste manier van werken en zitten bepaalt ook of er wel of niet klachten door het werk ontstaan. Mensen die op de beste ergonomische stoelen zitten, kunnen alsnog last krijgen als ze niet de juiste werkhouding hebben. Ook hier moet aandacht voor zijn om het ziekteverzuim zoveel mogelijk terug te dringen. Het afwisselen van de zithoudingen kan positief werken. Of een bureau gebruiken waar je ook achter kunt staan in plaats van alleen zitten.

Ziekteverzuim kun je verzekeren, maar ook dan is het in jouw belang om het verzuim zo laag mogelijk te houden. Ziekte van werknemers blijft voor werkgevers namelijk ook dan nog steeds geld kosten en je wilt natuurlijk ook het beste voor je medewerkers.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.